zwartekat

Aardings oefeningen...

Kracht van de Aarde

» Gronden, wortelen of aarden. Wie zich verdiept in yoga, meditatie of energetisch werk, komt deze begrippen onherroepelijk tegen. Maar wat betekent het precies? En waarom is het zo belangrijk, vooral voor HSP's?
Aarden helpt je met het ontladen van alle prikkels die je te verwerken krijgt. Alles wat je binnenkrijgt aan indrukken zoals beelden, geluiden en geuren, maar vooral ook energieën, gevoelens en emoties (van jezelf en van anderen) blijven bij je plakken en dienen door je lichaam te worden verwerkt. Vooral voor de HSP kan dit erg vermoeiend en overprikkelend zijn. Mocht het aarden je zweverig in de oren klinken, bedenk je dan dat een elektrisch netwerk ook geaard is om overbelasting af te voeren. Energie is energie, toch?
Iedereen heeft van nature een verbinding met de aarde. Ons energetische veld – dat bestaat uit een aura en chakra's – is als het ware aangesloten op het magnetische veld van de planeet, een uitermate sterke bron van energie. Je kunt je dit voorstellen als een koord dat via je stuitje tot het middelpunt van de aarde loopt. Of als wortels die vanuit je voeten diep in de grond groeien. In de chakraleer wordt de gronding geassocieerd met het eerste chakra.

Aarden en HSP
Overleven met hoog gevoeligheid staat of valt met een gezonde ‘geaarde’ identiteit. De kracht van de aarde haalt je naar je eigen lichaam en naar het hier en nu. Bezig zijn met je wortels (aarden), is bezig zijn met de fundering van je bestaan. Door te aarden breng je de energie uit je hoofd naar je lijf. Het lijkt paradoxaal maar als je op de juiste wijze aardt, ben je tegelijkertijd intuïtiever. Aarden helpt een hoog gevoelige beter in contact met zichzelf te zijn, beter bestand tegen stress en onrust te zijn, vertrouwen te hebben en effectief informatie op te nemen en verwerken. Aarden is de basis van een gecentreerd bestaan.

De aarde bezit het vermogen dingen op te nemen. ‘Waar we ook zijn, altijd kunnen we de aarde aanraken. In contact met de aarde kunnen we onze negatieve kanten loslaten: onzekerheid, angst, zorgen, woede – de aarde absorbeert ze.’ (Thich Nhat Hanh)

Waarom is aarden juist voor een hoog gevoelig persoon zo belangrijk?
1. Als hoog gevoelige heb je de neiging te vervloeien met je omgeving. Op zo’n moment vergeet je jezelf, ben je één en al oor of oog voor de buitenwereld. Om jezelf niet té veel te verliezen, zul je bewust weer even naar jezelf toe moeten. Die doe je met technieken die je helpen wortelen, begrenzen en je aura versterken.

2. Hoog gevoeligen hebben een natuurlijke drang tot vergeestelijking. Dat is een gave, maar het kan ook een last worden wanneer we ons onvoldoende bewust zijn van deze sterke, opgaande energiestroom. Creativiteit en spiritualiteit, fantasie en verbeelding zijn gaven van de hogere energetische centra, maar wie al te zeer naar ongekende hoogten streeft, loopt het risico de bodem los te laten. Door te aarden breng je balans in je op- en neergaande stromen.

3. De moderne westerse wereld is sterk vergeestelijkt. Hoog gevoeligen pikken deze energie sowieso op, ook als ze het niet willen. Wij leren vooral cerebraal bezig te zijn. Dit is denken, willen en doen, in tegenstelling tot zijn. Deze opgaande energetische beweging zie je overal in de maatschappij. De natuur wordt teruggedrongen ten gunste van verbouwing en verstedelijking, werken houdt voor velen in: achter een beeldscherm zitten en nadenken.

4. HSP pikken andermans emoties doorgaans moeiteloos – en vaak onbewust – op. Als je hoog sensitief bent, kan het dus lastig zijn om jouw emoties te onderscheiden van andermans emoties. Als je jezelf niet voldoende afschermt voor de mensen om je heen, kunnen de gevoelens van een ander zelfs als de jouwe aanvoelen. Het is daarom van cruciaal belang om interne en externe emoties uit elkaar te houden. Als je je zonder aanwijsbare reden verdrietig, moedeloos of boos bent, probeer dan te achterhalen of de emoties die je voelt ook echt de jouwe zijn. En houd in gedachten dat je nimmer verantwoordelijk bent voor andermans gevoelens of problemen. Zodra je dingen oppikt van de ander haal dan diep adem en laat het weer los. Zet je voeten stevig op de grond, zorg dat je geaard bent en richt je aandacht op je onderlichaam. Dit zal je helpen in je eigen energie te blijven. Achterover leunen helpt je om afstand te nemen.

Onze gronding verzwakt
De kracht en intensiteit van de verbinding met de aarde verschilt van moment tot moment en van persoon tot persoon. Om diverse redenen zijn mensen slecht gegrond. Zo zijn sommigen zó spiritueel ontwikkeld dat ze buiten hun lichaam zweven, waardoor ze zich niet langer verantwoordelijk voelen voor hun lichaam. Naarmate we bovendien de kinderjaren achter ons laten, leren we om 'in het hoofd te zitten'. We denken, peinzen, plannen en piekeren. Daardoor raakt onze energiebalans verstoord. De aarding of gronding verzwakt. De meeste energie gaat rond ons hoofd zitten: we worden energetisch gezien topzwaar.

Voordelen van gronden
Geworteld zijn is echter een natuurlijke staat van zijn, die veel voordelen biedt. Iemand die goed gegrond is, is in balans. Dat komt omdat de verbinding met de grond onder je voeten een kanaal is om overtollige energie af te voeren en helende energie van de aarde op te nemen. Hierdoor kom je letterlijk steviger op de grond te staan. Je stabiliteit neemt toe. Daardoor voel je je veiliger, raak je minder snel van je stuk en ben je meer ontspannen. Daarnaast ontstaat ruimte voor persoonlijke groei.

Onbewust gronden
Veel mensen herstellen de verbinding met de aarde zonder zich daarvan bewust te zijn. Door een wandeling in het bos, een middagje tuinieren of blootsvoets over het strand te lopen. Ze merken dan dat ze zich weer opgeladen en lekker voelen. Het fysieke contact met de natuur maakt het makkelijk om het contact met de aarde te herstellen. Als jij wilt gronden zonder je te verdiepen in allerlei oefeningen, kun je dus het beste zoveel mogelijk naar buiten gaan om als het ware meditatief te bewegen.

Bewust aarden
Maar je zou ook bewust kunnen gronden, waardoor je dagelijks kunt profiteren van de genoemde voordelen. Waar je ook bent. Iedereen kan het. En wie het middel vaker bewust inzet, merkt dat gegrond zijn vanzelf gaat. Er zijn talloze oefeningen om te wortelen en de verbinding met de planeet te herstellen. De yoga kent bijvoorbeeld diverse houdingen die een goede aarding bevorderen. Ook kun je je wat meer de kleur rood gaan dragen, of sieraden met bepaalde edelstenen zoals de rode jaspis. En zijn zelfs gerechten die je kunt bereiden en die je helpen om te aarden.

Simpele grondingsoefeningen
Tot slot heb ik een aantal simpele grondingsoefeningen uit het Chakra werkboek van Anodea Judith, een expert op het gebied van energetisch werken. Zo kun je zelf thuis alvast aan de slag gaan. Door beurtelings met je voeten op de grond te stampen, open je de kleine chakra's die zich daar bevinden en bevorder je het contact met de aarde. Probeer het 's ochtends eens meteen na het opstaan. Of spring op en neer als een klein kind. Als je naar beneden komt, buig dan je knieën en voel dat je als het ware in de aarde wegzakt. Ook kun je jezelf een voetenmassage (laten) geven. Een ideale manier om ontspannen te gronden.

Onderstaande oefening is een goede HSP oefening, vooral aan te bevelen, als je je onzeker voelt, in je kracht wilt komen, en sterker wilt worden.
Ga zitten en zet 2 voeten op de grond. Daarna sluit je je ogen. Voel je voeten op de grond, en stel jezelf voor, dat er grote wortels uit je voeten groeien, heel diep de aarde in. Ze gaan door de vloer de aarde in. Je maakt dat wortelnetwerk zo groot en zo breed mogelijk, zo groot en zo breed, dat je echt stevig staat.
Dan stel je jezelf voor dat er vanuit de aarde een rode energie naar boven stroomt, door die wortels heen, via je voeten, langzaam je lichaam in. (als voor jou een andere kleur beter voelt, dan is dat ook goed) Je laat de energie rustig je lichaam instromen. Alles wat je niet nodig hebt, zoals stress, onrust, en spanningen bijv., laat je door die energie meenemen, en weer terug de aarde in verdwijnen.
Dan stel je jezelf voor dat je op je kruin een luikje opent. Hierdoor stroomt witte kosmische energie naar binnen. (als voor jou een andere kleur beter voelt, dan is dat ook goed) Deze energie laat je via je hoofd langzaam je lichaam binnenstromen, naar elk deel van je wezen.
Op deze manier heb je je lichaam gevuld met aarde energie en met kosmische energie, heb je jezelf een schoonmaakbeurt gegeven, en ben je geaard,(ofwel gegrond) zodat je letterlijk en figuurlijk stevig met 2 benen op de grond staat.

Oefeningen voor HSP kinderen
Vooral voor HS kinderen is het belangrijk dat ze goed leren aarden en zo leren om lekker in hun vel te zitten. Het beste is gewoon lekker buiten spelen. Vooral voor kleine kinderen zijn visualisatieoefeningen lastig uit te voeren, behalve uiteraard als je er een leuk spelletje van maakt. Doe aarde oefeningen met je kind, knuffel eens een boom, spring eens hard op de grond, dans en beweeg of ga de zandbak in.

Doe een spelletje met je kind en doe of jullie bomen zijn, de armen zijn de taken. Zeg tegen je kind dat ie zich moet voorstellen dat er onder zijn voetjes wortels groeien die zo de grond in gaan Je kunt voorstellen dat er veel wind is, je buigt naar voren en achteren maar de voeten blijven staan. Leg af en toe een hand op zijn hoofd (alsof je hem beloont) en duw hem in gedachten de grond in.