zwartekat

Over de kracht van je gedachten...

Weet wat je denkt

» Wetenschappers uit de hele wereld hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar het fenomeen dat onze gedachten en intenties een tastbare energie zijn, met het verbazingwekkende vermogen onze wereld te beÔnvloeden. We kunnen er ons leven mee focussen, ziekten genezen, steden reinigen en de aarde vernieuwen, aldus het boek The Intention Experiment van Lynne McTaggart, dat niet alleen het wetenschappelijk bewijs van menselijke intentie naar voren brengt, maar ook het eerste is dat uitlegt hoe u zelf deze kracht kunt gebruiken, op individueel en op collectief niveau.
Wat is eigenlijk gedachtenkracht en wat zijn de effecten van onze gedachten? Hebben wij invloed op onze gedachten? Hoe kunnen we onze gedachten richting geven? Wat hebben uw gedachten met uw (geluks)gevoel en gezondheid te maken? Kunnen we al onze wensen waar laten worden door alleen gebruik te maken van onze gedachten?

Energie
De fundamentele grondstof van het universum is niets anders dan energie. En alles wat we zien, aanraken en voelen is een uitdrukking van die energie. Dat is misschien een heel vreemde gedachte, maar in de basis bestaat alles uit atomen, dat weten we inmiddels. De stoel waarop je zit, jijzelf, de zuurstof die je inademt. Alles is opgebouwd uit atomen. Maar... als je met een supermicroscoop inzoomt op deze deeltjes, dan zul je zien dat atomen op hun beurt weer bestaan uit positief en negatief geladen deeltjes van energie die heel snel om elkaar heendraaien. Tussen deze deeltjes lijkt er lege ruimte zitten. En het vreemde aan deze deeltjes is ook nog. Ze bestaan pas als er een observator is. Ze gaan dus pas wat doen als wij ze onze aandacht geven. Ons lichaam, onze intentie, fungeert dus als een soort modem. Wij vertalen deze deeltjes weer naar tastbare en zichtbare massa.

Gedachten worden dingen
De frequentie die u uitzendt door uw gedachten en emoties, of ze nu bewust of onderbewust uitgezonden worden, creŽren de werkelijkheid. Deze frequentie werkt magnetisch en zullen meer van hetzelfde aantrekken. Door uw denkwijze hierop aan te passen kunt u dus een hele hoop zaken naar uw hand zetten. Da's te makkelijk hoor ik u denken! Alles wat ik wil door een simpele gedachte! Waarom krijg ik dan niet altijd de dingen die ik graag wil, of juist de dingen die ik niet wens? Dit kŠn door uw denkwijze komen. Het vergt namelijk behoorlijk wat discipline om uw gedachten doelgericht te focussen en gefocust te houden. Tegenover een ďNu ben ik gelukkigĒ gedachte staat vaak een volledig elftal aan contragedachten te fluisteren dat je dat toch niet lukt of kunt en vooral waarom niet. Op die manier zend je een dubbele boodschap uit waar de kosmos helemaal niets mee kan. Veel mensen focussen zich op wat ze niet willen en hetgeen ze creŽren is dan ook wat ze juist niet willen. (Ik wil niet ongelukkig zijn, Ik wil niet gekwetst worden, ik wil niet dik zijn, ik wil nietÖ) Waarom? Omdat daar de aandacht op ligt. De kosmische wet van de aantrekking is neutraal en kent geen verschil tussen wel en niet. Het levert slechts datgene waar uw gevoelens op gericht zijn en alles wat u aandacht geeft groeit, positief of negatief. Als uw focus ligt op iets dat u 'al in bezit' heeft, dan heeft u het. Als uw focus ligt op iets 'willen' dan zult u het blijven willen. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat diŽten niet werken. Als je aan het diŽten slaat, leg je de focus alleen maar op het tť dik zijn van je lichaam. Probeer jezelf eens slank te denken, slank te zien, slank te weten. Leg de focus op een slank lijf! En sla dan pas aan het sporten en let op je voeding. Wedden dat dit beter werkt?!

The Secret
The Secret is een aardige hype geweest en is dat nog steeds. Dit boek (en film) is gebaseerd op de wet van de aantrekkingskracht, ook wel: Law of Attraction. The Secret staat zo in de belangstelling dat er diverse workshops, seminars, boeken en films over zijn uitgebracht. Zelfs Oprah Winfrey heeft al 2 shows aan The Secret gewijd.
In the Secret vertellen psychologen, filosofen, schrijvers, kwantumfysici en ondernemers over gedachtenkracht en de wet van aantrekking en vooral hoe men de wet van aantrekking moet toepassen en wat voor resultaten daar mee te behalen zijn in uw leven.
Ook is er uiteraard enige kritiek en scepticisme over the Secret. Critici zien het als een zoveelste spirituele tak van de ďinstant-geluksindustrieĒ voor mensen die niet willen leven met pech en tegenslag. Ook wordt er op gewezen dat de leer zeer egocentrisch en materialistisch is, gericht op aardse zaken als succes, hebzucht, rijkdom, geluk en bezit. Toch geeft de secret een goed beeld van de werking van de wet en de invloed die uw gedachten kunnen hebben op de wereld om u heen.

Ziek zijn voorkomen of genezen door positief denken?
Een kind met een zere knie heeft nergens last meer van als mama er een kus op drukt. Het bekende placebo-effect toont ook dramatisch de genezende kracht van het denken aan: nep-medicijnen blijken vaak even effectief als echte chemische cocktails, op voorwaarde dat patiŽnten denken dat ze de echte medicijnen ontvangen. Positief denken, gezond leven en een optimistische levenshouding lijken de manieren te zijn om niet ziek te worden. Toch worden de meest positieve mensen ook wel eens ziek, dat is op geen enkele manier te voorkomen. Wel kunt u er voor kiezen hoe hier mee om te gaan. Het is bewezen dat positief denken het herstel kan bespoedigen. Iedere arts weet dat als je de patiŽnt kunt overtuigen van zijn genezing dat die genezing er kan komen. Andersom kunnen negatieve gedachten, boosheid, angst en depressie u letterlijk ziek maken, wat uiteraard niet impliceert dat als u een keer ziek bent dit komt door negatieve gedachten.
Studies van de laatste jaren hebben aangetoond dat onze gedachten een enorme invloed hebben op de functies van onze organen en op ons afweersysteem. Men heeft aangetoond dat de hersenen bepaalde stoffen aanmaken die een effect hebben op het hele lichaam. Deze stoffen worden afhankelijk van onze gedachten gevormd.
Wanneer we negatieve gedachten hebben, worden er andere stoffen aangemaakt dan wanneer we positieve gedachten hebben. Er bestaat dus een directe relatie tussen negatieve gedachten en weerstandsvermogen. Een depressief iemand heeft bijvoorbeeld een verlaagde weerstand en loopt een grote kans om ziek te worden. Iemand die enthousiast, positief en optimistisch is ingesteld heeft dus een veel kleinere kans om ziek te worden.

Het rijst experiment
Dat gedachten invloed hebben op materie is ook aan te tonen. In mijn artikel over kwantumfysica heb ik al geschreven over de aantoonbare effecten die onder andere gedachten op waterkristallen hebben. Een ander overtuigend experiment op het gebied van gedachtenkracht is het rijstexperiment. Een experiment dat u gewoon thuis kunt uitproberen. Dit experiment is vooral leuk om met kinderen te doen, omdat kinderen hier helemaal in op kunnen gaan en zich eens even lekker mogen uitleven. U vult twee jampotjes met gekookte rijst. Eťn daarvan voorziet u van een mooi etiket met de tekst 'Lieve Rijst', versier het met wat stickers, getekende bloemetjes en lieve woorden. Het andere potje beplakt u met een etiket met daarop de tekst 'Rot Rijst!' tezamen met een aantal scheldwoorden en bijvoorbeeld een afbeelding van een doodskop. Wees creatief...

lieve rijst, rot rijst! Zet deze potjes vervolgens op een locatie waar u dagelijks een aantal malen langskomt. Telkens als u de potjes passeert, neem dan even de tijd om wat lieve woorden te spreken tegen potje nummer ťťn. Potje nummer twee wordt uiteraard slecht behandeld en uitgescholden. Zorg er voor dat u echt uw gevoel in de uitgesproken woorden legt. (U zult verbaasd zijn over de creatieve foute-woordenschat van uw kroost!)

Na een aantal weken zult u zelf ontdekken dat wanneer een pot gekookte rijst ímet liefdeí wordt toegesproken deze mooi blijft. Wanneer echter dezelfde rijst wordt uitgescholden, zal deze na verloop van tijd gaan schimmelen en bruin/zwart kleuren. Is het bewijs overtuigend genoeg?

Misbruiken van gedachtenkracht
Een interessante stelling: Als gedachten en intenties een vorm van energie vertegenwoordigen, en u met deze scheppende energie de zaken in theorie dus naar uw hand kunt zetten, kunt u dat ook met meerdere mensen doen. Een collectieve vorm van hetzelfde denken creŽert een nog krachtiger wekelijkheid. MaarÖ is deze kracht dan ook bewust te misbruiken? Als iemand bijvoorbeeld de TV en de kranten elke dag maar weer maar hard genoeg laten roepen dat het crisis is, dat het slecht gaat en dat er oorlog is, dat Iran, Noord-Korea, LibiŽ en SyriŽ de vijand zijn, dat we slaven zijn en dat geluk en rijkdom niet voor ons is weggelegd. Houden we met die gedachten die werkelijkheid dan ook niet in stand? Door deze stelling ben ik de media ook door een andere bril gaan bekijken wat ook meteen de reden is dat ik zelden nog naar het nieuws kijk. Wat je aandacht geeft groeit. En in mijn wereld is alles mooi en goed! ;)

Oefeningen
Onderstaande oefeningen helpen u te spelen met bepaalde gedachten.

  • Formuleer duidelijk en breng specifiek onder woorden en vermijd daarbij negatieve en ontkennende woorden. Dus niet: Ik wil niet langer onzeker zijn maar: Ik voel me zeker en sta vol vertrouwen in het leven!
  • Kies de juiste tijd en plaats: Spreek uw intentie uit wanneer u de tijd hebt en niet op de klok hoeft te kijken. Ga in een ruimte zitten waar u zich op uw gemak voelt en waarin u gemakkelijk kunt zitten of knielen. Haal overbodige voorwerpen weg, steek eventueel kaarsen aan. Na een tijd oefenen kunt u ook in gedachten deze ruimte betreden en zo uw intentie uitzenden.
  • Bereid u voor: ga in een makkelijke houding zitten, adem langzaam en ritmisch en concentreert u op ťťn ding. (kies een zogenaamd anker om u in deze staat te houden, bijvoorbeeld een mantra of uw ademhaling). Vergeet even het verleden en de toekomst, leef in het nu. Concentreert u zich op gevoelens van mededogen en geluk.
  • Imaginair Repeteren: Maak een voorstelling van uw intentie en probeer daarbij iets te ervaren. Bijvoorbeeld in een nieuwe baan, als dat uw intentie is. Schrijf uw wens op, schilder hem, etc. Denk na over alle gewaarwordingen die u bij deze intentie kunt hebben en zet daarbij uw zintuigen in: voel, proef, ruik, beleef. Ik voel me geweldig in die nieuwe baan! Die stoel zit heerlijk.
  • Geloof dat het werkt: concentreer u op een positief resultaat, probeer elke vorm van cynisme zoals "bij mij zal het wel niet lukken" te vermijden. Zoek het goede gevoel op, maak daarvoor bijvoorbeeld een lijst met dingen die u al heeft verworven en die u een goed gevoel gaven; maak gebruik van een geheugensteuntje (een anker) om uw gedachten op de wens gefocust te houden. Een klein steentje dat u altijd bij zich draagt, kan bijvoorbeeld helpen u bij de les te houden.
  • Doe een stap opzij: Leg uw verzoek letterlijk neer bij het universum en vertrouw erop dat zij dit overneemt. Stelt u zich open voor nieuwe dingen en vergroot zo uw capaciteit om dat wat u gegeven wordt ook te herkennen. Soms ligt het antwoord vlak voor u, maar ziet u het niet omdat u het veel te ver zoekt, of juist te dichtbij.

De belangrijkste tip is, dat u uw wens zo argeloos mogelijk moet doen en ook direct weer moet vergeten. Denk er niet te diep over na en slinger hem gewoon het universum in.

De kracht van gedachten
Denken is de meest gebruikte, maar ook de meest onderschatte kracht die er is. Onze gedachten bepalen onze wereld, ons gedrag, onze persoonlijkheid en hoe we in het leven staan. Ze vormen de basis van ons bestaan. Gedachten zijn als zaden waaruit onze gevoelens, woorden, handelingen (gedrag) en gewoonten groeien. Positieve gedachten zullen dus positieve gevoelens, woorden, handelingen en gewoonten opleveren. Negatieve gedachten zullen tot negatieve gevoelens, handelingen en gewoonten leiden.

Heeeel lang geleden zei Boeddha al eens: "Alles wat we zijn, is het resultaat van wat we dachten."

web analytics market