zwartekat

Over de kracht van je gedachten...

Weet wat je denkt

» Wetenschappers uit de hele wereld hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar het fenomeen dat onze gedachten en intenties een tastbare energie zijn, met het verbazingwekkende vermogen onze wereld te beÔnvloeden. We kunnen er ons leven mee focussen, ziekten genezen, steden reinigen en de aarde vernieuwen, aldus het boek The Intention Experiment van Lynne McTaggart, dat niet alleen het wetenschappelijk bewijs van menselijke intentie naar voren brengt, maar ook het eerste is dat uitlegt hoe je zelf deze kracht kunt gebruiken, op individueel en op collectief niveau.
Wat is eigenlijk gedachtenkracht en wat zijn de effecten van onze gedachten? Hebben wij invloed op onze gedachten? Hoe kunnen we onze gedachten richting geven? Wat hebben jouw gedachten met je (geluks)gevoel en gezondheid te maken? Kunnen we al onze wensen waar laten worden door alleen gebruik te maken van onze gedachten?

Energie
De fundamentele grondstof van het universum is niets anders dan energie. En alles wat we zien, aanraken en voelen is een uitdrukking van die energie. Dat is misschien een heel vreemde gedachte, maar in de basis bestaat alles uit atomen, dat weten we inmiddels. De stoel waarop je zit, jijzelf, de zuurstof die je inademt. Alles is opgebouwd uit atomen. Maar... als je met een supermicroscoop inzoomt op deze deeltjes, dan zul je zien dat atomen op hun beurt weer bestaan uit positief en negatief geladen deeltjes van energie die heel snel om elkaar heen draaien. Tussen deze deeltjes lijkt lege ruimte zitten. En het vreemde aan deze deeltjes is ook nog. Ze bestaan pas als er een observator is. Ze gaan dus pas wat doen als wij ze onze aandacht geven. Ons lichaam, onze intentie, fungeert dus als een soort modem. Wij vertalen deze deeltjes weer naar tastbare en zichtbare massa.

Gedachten worden dingen
De frequentie die je uitzendt door je gedachten en emoties, of ze nu bewust of onderbewust uitgezonden worden, creŽren de werkelijkheid. Deze frequentie werkt magnetisch en zullen meer van hetzelfde aantrekken. Door je denkwijze hierop aan te passen kun je dus een hele hoop zaken naar je hand zetten. Da's te makkelijk hoor ik je denken! Alles wat ik wil door een simpele gedachte! Waarom krijg ik dan niet altijd de dingen die ik graag wil, of juist de dingen die ik niet wens? Dit kŠn door je denkwijze komen. Het vergt namelijk behoorlijk wat discipline om je gedachten doelgericht te focussen en gefocust te houden. Tegenover een ďNu ben ik gelukkig gedachteĒ staat vaak een volledig elftal aan contragedachten te fluisteren dat het je toch niet lukt of je het niet kunt en vooral waarom niet. Op die manier zend je een dubbele boodschap uit waar de kosmos helemaal niets mee kan. Veel mensen focussen zich op wat ze niet willen en hetgeen ze creŽren is dan ook wat ze juist niet willen. (Ik wil niet ongelukkig zijn, Ik wil niet gekwetst worden, ik wil niet dik zijn, ik wil nietÖ) Waarom? Omdat daar alle aandacht op gericht is. De kosmische wet van de aantrekking is neutraal en kent geen verschil tussen wel en niet. Het levert slechts datgene waar je gevoelens op gericht zijn en alles wat je aandacht geeft groeit, positief of negatief. Als je focus ligt op iets dat je 'al in bezit' hebt, dan heb je het. Als je focus ligt op iets 'willen' dan zult u het blijven willen. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat diŽten niet werken. Als je aan het diŽten slaat, leg je de focus alleen maar op het tť dik zijn van je lichaam. Probeer jezelf eens slank te denken, slank te zien, slank te weten. Leg de focus op een slank lijf! En sla dan pas aan het sporten en let op je voeding. Wedden dat dit beter werkt?!

The Secret
The Secret is een aardige hype geweest en is dat nog steeds. Dit boek (en film) is gebaseerd op de wet van de aantrekkingskracht, ook wel: Law of Attraction. The Secret staat zo in de belangstelling dat er diverse workshops, seminars, boeken en films over zijn uitgebracht. Zelfs Oprah Winfrey heeft al 2 shows aan The Secret gewijd.
In the Secret vertellen psychologen, filosofen, schrijvers, kwantumfysici en ondernemers over gedachtenkracht en de wet van aantrekking en vooral hoe men de wet van aantrekking moet toepassen en wat voor resultaten daar mee te behalen zijn in je leven.
Ook is er uiteraard enige kritiek en scepticisme over the Secret. Critici zien het als een zoveelste spirituele tak van de ďinstant-geluksindustrieĒ voor mensen die niet willen leven met pech en tegenslag. Ook wordt er op gewezen dat de leer zeer egocentrisch en materialistisch is, gericht op aardse zaken als succes, hebzucht, rijkdom, geluk en bezit. Toch geeft de secret een goed beeld van de werking van de wet en de invloed die je gedachten kunnen hebben op de wereld om je heen.

Ziek zijn voorkomen of genezen door positief denken?
Een kind met een zere knie heeft nergens last meer van als mama er een kus op drukt. Het bekende placebo-effect toont ook dramatisch de genezende kracht van het denken aan: nep-medicijnen blijken vaak even effectief als echte chemische cocktails, op voorwaarde dat patiŽnten denken dat ze de echte medicijnen ontvangen. Positief denken, gezond leven en een optimistische levenshouding lijken de manieren te zijn om niet ziek te worden. Toch worden de meest positieve mensen ook wel eens ziek, dat is op geen enkele manier te voorkomen. Wel kunt u er voor kiezen hoe hier mee om te gaan. Het is bewezen dat positief denken het herstel kan bespoedigen. Iedere arts weet dat als je de patiŽnt kunt overtuigen van zijn genezing dat die genezing er kan komen. Andersom kunnen negatieve gedachten, boosheid, angst en depressie u letterlijk ziek maken, wat uiteraard niet impliceert dat als je een keer ziek bent dit komt door negatieve gedachten.
Studies van de laatste jaren hebben aangetoond dat onze gedachten een enorme invloed hebben op de functies van onze organen en op ons afweersysteem. Men heeft aangetoond dat de hersenen bepaalde stoffen aanmaken die een effect hebben op het hele lichaam. Deze stoffen worden afhankelijk van onze gedachten gevormd.
Wanneer we negatieve gedachten hebben, worden er andere stoffen aangemaakt dan wanneer we positieve gedachten hebben. Er bestaat dus een directe relatie tussen negatieve gedachten en weerstandsvermogen. Een depressief iemand heeft bijvoorbeeld een verlaagde weerstand en loopt een grote kans om ziek te worden. Iemand die enthousiast, positief en optimistisch is ingesteld heeft dus een veel kleinere kans om ziek te worden.

Het rijst experiment
Dat gedachten invloed hebben op materie is ook aan te tonen. In mijn artikel over kwantumfysica heb ik al geschreven over de aantoonbare effecten die onder andere gedachten op waterkristallen hebben. Een ander overtuigend experiment op het gebied van gedachtenkracht is het rijstexperiment. Een experiment dat je gewoon thuis kunt uitproberen. Dit experiment is vooral leuk om met kinderen te doen, omdat kinderen hier helemaal in op kunnen gaan en zich eens even lekker mogen uitleven. Je vult twee jampotjes met gekookte rijst. Eťn daarvan voorzie je van een mooi etiket met de tekst 'Lieve Rijst', versier het met wat stickers, getekende bloemetjes en lieve woorden. Het andere potje beplak je met een etiket met daarop de tekst 'Rot Rijst!' tezamen met een aantal scheldwoorden en bijvoorbeeld een afbeelding van een doodskop. Wees creatief...

lieve rijst, rot rijst! Zet deze potjes vervolgens op een locatie waar je dagelijks een aantal malen langskomt. Telkens als je de potjes passeert, neem dan even de tijd om wat lieve woorden te spreken tegen potje nummer ťťn. Potje nummer twee wordt uiteraard slecht behandeld en uitgescholden. Zorg er voor dat je echt je gevoel in de uitgesproken woorden legt. (Je zult verbaasd zijn over de creatieve foute-woordenschat van je kroost!)

Na een aantal weken zul je zelf ontdekken dat wanneer een pot gekookte rijst ímet liefdeí wordt toegesproken deze mooi blijft. Wanneer echter dezelfde rijst wordt uitgescholden, zal deze na verloop van tijd gaan schimmelen en bruin/zwart kleuren. Is het bewijs overtuigend genoeg? Schrik je daar niet van? En helemaal als je nadenkt over de dingen die je soms over jezelf denkt. Ben je wel lief voor jezelf? Bedenk eens hoe je dat kunt veranderen, bij jezelf of bij je kinderen.Misbruiken van gedachtenkracht

Een interessante stelling: Als gedachten en intenties een vorm van energie vertegenwoordigen, en je met deze scheppende energie de zaken in theorie dus naar je hand kunt zetten, kun je dat ook met meerdere mensen doen. Een collectieve vorm van hetzelfde denken creŽert een nog krachtiger wekelijkheid. MaarÖ is deze kracht dan ook bewust te misbruiken? Als iemand bijvoorbeeld de TV en de kranten elke dag maar weer maar hard genoeg laten roepen dat het crisis is, dat het slecht gaat en dat er oorlog is, dat Iran, Noord-Korea, LibiŽ en SyriŽ de vijand zijn, Dat zwarte Piet stom is, dat we ziek worden van enge virussen, dat we slaven zijn en dat geluk en rijkdom niet voor ons is weggelegd. Houden we met die collectieve gedachten die werkelijkheid dan ook niet in stand? Door deze stelling ben ik de media ook door een andere bril gaan bekijken wat ook meteen de reden is dat ik zelden nog naar het nieuws kijk. Wat je aandacht geeft groeit. En in mijn wereld is alles mooi en goed! ;)

Oefeningen
Onderstaande oefeningen helpen je te spelen met bepaalde gedachten.

  • Formuleer duidelijk en breng specifiek onder woorden en vermijd daarbij negatieve en ontkennende woorden. Dus niet: Ik wil niet langer onzeker zijn maar: Ik voel me zeker en sta vol vertrouwen in het leven!
  • Kies de juiste tijd en plaats: Spreek je intentie uit wanneer je de tijd hebt en niet op de klok hoeft te kijken. Ga in een ruimte zitten waar je je op je gemak voelt en waarin je gemakkelijk kunt zitten of knielen. Haal overbodige voorwerpen weg, steek eventueel kaarsen aan. Na een tijd oefenen kun je ook in gedachten deze ruimte betreden en zo je intentie uitzenden.
  • Bereid je voor: ga in een makkelijke houding zitten, adem langzaam en ritmisch en concentreer je op ťťn ding. (kies een zogenaamd anker om je in deze staat te houden, bijvoorbeeld een mantra of je ademhaling). Vergeet even het verleden en de toekomst, leef in het nu. Concentreer je op gevoelens van mededogen en geluk.
  • Imaginair Repeteren: Maak een voorstelling van je intentie en probeer daarbij iets te ervaren. Bijvoorbeeld in een nieuwe baan, als dat je intentie is. Schrijf je wens op, schilder hem, maak een moodboard met krantenknipsels en fotoís etc. Denk na over alle gewaarwordingen die je bij deze intentie kunt hebben en zet daarbij je zintuigen in: voel, proef, ruik, beleef. Ik voel me geweldig in die nieuwe baan! Die stoel zit heerlijk.
  • Geloof dat het werkt: concentreer je op een positief resultaat, probeer elke vorm van cynisme zoals "bij mij zal het wel niet lukken" te vermijden. Zoek het goede gevoel op, maak daarvoor bijvoorbeeld een lijst met dingen die je al hebt verworven en die je een goed gevoel gaven; maak gebruik van een geheugensteuntje (een anker) om je gedachten op de wens gefocust te houden. Een klein steentje dat je altijd bij je draagt, kan bijvoorbeeld helpen je bij de les te houden.
  • Doe een stap opzij: Leg je verzoek letterlijk neer bij het universum en vertrouw erop dat zij dit overneemt. Stel je open voor nieuwe dingen en vergroot zo je capaciteit om dat wat je gegeven wordt ook te herkennen. Soms ligt het antwoord vlak voor je, maar zie je het niet omdat je het veel te ver zoekt, of juist te dichtbij.

De belangrijkste tip is, dat je je wens zo argeloos mogelijk moet doen en ook direct weer moet vergeten. Denk er niet te diep over na en slinger hem gewoon het universum in.

De kracht van gedachten
Denken is de meest gebruikte, maar ook de meest onderschatte kracht die er is. Onze gedachten bepalen onze wereld, ons gedrag, onze persoonlijkheid en hoe we in het leven staan. Ze vormen de basis van ons bestaan. Gedachten zijn als zaden waaruit onze gevoelens, woorden, handelingen (gedrag) en gewoonten groeien. Positieve gedachten zullen dus positieve gevoelens, woorden, handelingen en gewoonten opleveren. Negatieve gedachten zullen tot negatieve gevoelens, handelingen en gewoonten leiden.

Heeeel lang geleden zei Boeddha al eens: "Alles wat we zijn, is het resultaat van wat we dachten."