zwartekat

Hoog Sensitieve Helper

Help jezelf!

» Is het je wel eens opgevallen dat wanneer iemand in nood is of er is een crisis situatie, de hoog gevoelige persoon degene is die aan komt snellen om te helpen? Misschien herken je het wel van jezelf. Gezien onze neiging om gauw overweldigd en ontdaan te raken door te veel prikkels, zou je eerder denken dat we ons zouden verstoppen voor zulke gebeurtenissen. Dus waarom voelen HSP’s dan toch de behoefte om te helpen? Misschien is het omdat we weten wat het is om hulp nodig te hebben?

Het is niet altijd even eenvoudig om een HSP te zijn. We leven in een lawaaierige, drukke, vaak chaotische wereld die voor het grootste deel van de tijd te hard, te snel en te veel voor ons is. We hunkeren naar werk dat onze passie weerspiegelt en ons in staat stelt om iets zinvols te doen, maar de realiteit is dat we eerder iets praktisch doen om ons brood te verdienen. We wensen toch dicht bij anderen te zijn en te voelen dat we er echt bij horen, maar we hebben allemaal te vaak het gevoel onbegrepen en geïsoleerd te zijn als we proberen om onze gevoelige aard te beschermen.

De meesten van ons hebben vaak een verhoogd gevoel van zorg voor andere mensen. We kunnen het slecht verdragen als anderen overstuur of ongelukkig zijn, of ruzie maken. We begrijpen niet alleen wat mensen doormaken, we kunnen het vooral heel goed aanvoelen. En daar willen we iets aan doen. We willen helpen. En toch, als we dan betrokken raken bij de zorgen en emoties van anderen, hun strijd, angsten en trauma’s (mee)voelen, laat ons dat altijd weer met een overprikkeld en onrustig gevoel achter.

HSP’s voelen niet alleen met anderen mee, maar leven zich zo in dat we andermans emoties als een spons absorberen. Wanneer een HSP opstaat om je te helpen, voelen mensen zich meteen beter, lichter, en hebben minder last. De helpende HSP echter loopt naderhand overvol van gevoelens en emoties van anderen, nog bovenop die van zichzelf.

Misschien omdat het leven van een HSP soms een uitdaging is en omdat we onszelf soms zo verkeerd begrepen voelen, maakt dat we kunnen begrijpen hoe het voor anderen is. Onze eigen strijd om onszelf te begrijpen en onszelf te accepteren zorgt er vaak voor dat HSP’s uiteindelijk op zoek gaan naar zowel een gevoel van zelfbesef als van eigenwaarde. We hebben vast allemaal wel eens berichten gehoord als; we zijn anders, te gevoelig en te emotioneel, dat we overdrijven, dat we gewoon niet goed genoeg zijn. Op die momenten hebben we allemaal wel eens het gevoel gehad dat onze eigenwaarde aan het wankelen was en dat een ondersteunende en helpende de hand wel heel welkom was.

Maar misschien is het ook gewoon onze gevoelige aard die maakt dat we willen helpen. Een verhoogde sensitiviteit is soms lastig, maar er is ook veel compassie en empathie. Er is begrip en warmte en er is veel liefde. En misschien zijn HSP’s daarom wel de beste mensen om anderen te helpen. We weten wat het is om uitdagingen aan te gaan, om verkeerd begrepen worden en ons alleen te voelen. En juist die uitdagingen geven ons de kracht om niet alleen door te zetten en ons te ontwikkelen in ons eigen leven, maar ook om er voor anderen te zijn.

Wetende dat je een enorme hoeveelheid innerlijke bronnen hebt, zoals compassie, empathie en begrip, stelt je in staat om jezelf niet als een slachtoffer van de omstandigheden te zien, maar als een overwinnaar en een enorme doorzetter. Het is een kwestie van erkenning van de positieve kwaliteiten die je in je hebt en het besef dat jouw gevoeligheid geen zwakte is, maar een kracht. Hoe kun je die kracht meer ontwikkelen?

1. Ga de uitdagingen van het leven aan!
Het is de angst voor wat er zou kunnen gebeuren, dat ons gevangen houdt in immobiliteit. Het is als die oude man, die op zijn sterfbed met enige spijt aangeeft dat hij het grootste gedeelte van zijn leven bang is geweest voor dingen waarvan 90% niet eens gebeurd is. Ga er soms gewoon eens voor!

2. Wees jezelf.
Velen van ons proberen het gevoelige in onszelf te verbergen in een poging zich aan te passen of om conflicten te vermijden, maar toch voelt dat niet goed. Het hoort nou eenmaal bij je en jij mag er zijn toch? Wees dus altijd een eerste klas versie van jezelf, in plaats van een tweederangs versie van een ander. Als je je gevoeligheid koestert en respecteert in plaats van te proberen het te onderdrukken, zal het een kracht worden en kracht straal je uit.

3. Dwing je grenzen af.
Dit is wel de allerbelangrijkse. Ondanks dat HSP's natuurlijke gevers zijn, is het niet onze taak om iedereen te redden. Probeer de balans te vinden tussen je behoefte om te helpen en je behoefte aan stilte, eenzaamheid en veel tijd voor jezelf. HSP’s trappen heel gemakkelijk in die valkuil van het ‘moeten’ toegeven aan de gevoelens en behoeften van anderen, ook al komt het soms helemaal niet uit. Je moet in dat soort gevallen echt leren om Nee te zeggen wanneer het je te veel wordt en dan een time out voor jezelf nemen. Als je aan jezelf geeft wat je nodig hebt, heb je uiteindelijk ook meer te geven aan anderen en loopt je emmertje minder snel vol. Als je rustig maar resoluut je grenzen aangeeft, zorg je er voor dat je niet telkens voor het karretje gespannen wordt en je niet langer bekend staat als die persoon die toch altijd wel ja zegt.

4. Kijk uit voor vampieren
Hiermee bedoel ik uiteraard geen horrorfiguren, maar de energieslurpers. Mensen die altijd wat overkomt en die altijd maar de aadacht willen trekken met hun verhalen. Dat zijn mensen die je veel energie kosten doordat ze maar op jouw hulp blijven rekenen terwijl het eigenlijk nooit echt beter met ze lijkt te gaan. Deze mensen genieten van jouw nimmer aflatende aandacht en jouw behoefte om hulpvaardig te zijn en hebben mensen zoals jij dus keihard nodig. Niet voor je hulp, maar alleen voor je aandacht. Er lopen verschillende types rond, elk met hun eigen tactieken, maar het effect dat ze op jou hebben is in alle gevallen goed merkbaar. Ze laten je met een moe en leeggzogen gevoel achter. Let dus op dat gevoel! Blijf vooral niet trekken aan een (spreekwoordelijk) dood paard. Je bent geen hulpverlener maar een (goede) vriend. Geef in dit geval (zie puntje 3!) ook duidelijk je grens aan en geef aan dat je deze persoon niet kunt helpen, maar dat hij of zij er goed aan zou doen om professionele hulp te zoeken. Ook non-verbaal kun je dit duidelijk laten merken door je armen over elkaar te doen en je aandacht bewust op iets anders te richten of ergens anders over te beginnen. Zo straal je de taal uit dat je jouw energie niet vermengt met die van de ander.

Het zijn van een HSP kan soms een uitdaging zijn. Maar het stelt ons ook in staat om heel veel te geven, om intens te voelen en ons hartstochtelijk te kunnen inleven. Misschien juist door anderen te helpen, ontwikkelen we deze mooie vaardigheden en eigenschappen en versterken we meteen het idee in onze eigen geest dat we niet zwak of niet goed genoeg zijn. Wij zijn verantwoordelijke, sterke, meelevende mensen die in staat zijn om zowel anderen als onszelf te kunnen helpen.

En dat is precies wat deze wereld nodig heeft!