zwartekat

Ik ben hoog sensitief. En nu?

Valkuilen

» Ok, je bent er zojuist achter dat je HSP bent, of je weet het al een tijdje, maar wat komt er dan? Wat kun je ermee? Hoe zet je het uit? Wat zijn je valkuilen? Wat doe je als de wereld je overweldigt? Want zo kan een HSP zich soms voelen door alles wat er om hem/haar heen gebeurt. Hoog sensitiviteit kent verschillende vormen en gradaties. De ťťn heeft er weinig tot geen last van, de ander ervaart dagelijks problemen en belemmeringen door zijn/haar hoog sensitiviteit. Op deze locatie verzamel ik tips & tools vanuit eigen ervaring, wijsheden door schade en schande opgedaan en informatie vanuit boeken of het wereldwijde web, alles om een betere omgang met jezelf ťn je hoog sensitiviteit te realiseren. Gebruik datgeen wat goed voor je voelt. :)

Stop met het zoeken naar iets of iemand die jou kan repareren!
Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap, geen medische aandoening. Er is dus niets mis met je! Tuurlijk, HSP hebben meer kans op allergieŽn of een intolerantie voor voedsel, chemicaliŽn of medicijnen etc. Bovendien zijn HSP vatbaarder voor overprikkeling en daardoor wat stressgevoeliger, wat soms weer kan leiden tot gezondheidsklachten. Maar die gevoeligheid an sich is dus niet iets dat gefikst kan worden. De HSP die dit snappen, begrijpen dat ze dus niet Ďkapotí zijn. Er valt niets te repareren! Als je geest uitgeput raakt van het eindeloze zoeken naar de zoveelste oplossing om je Ďtekortkomingení weg te poetsen, weet dan dat het antwoord op het in harmonie leren leven met je gevoelige aard gewoon in jezelf ligt. Ja je bent gevoelig! Leer er mee leven. ;)

Inzicht en acceptatie.
De eerste en ook de belangrijkste stap in de omgang met hoog sensitiviteit is inzicht krijgen in de eigenschap en daardoor inzicht krijgen in jezelf. Lees, onderzoek, leer en vooral voel. Zodra je weet waar je (hoog)gevoelig voor bent (fysieke prikkels, bepaalde situaties, omgeving) kun je daar je levensstijl op aanpassen. Het geeft al een bepaalde mate van rust nu blijkt dat het niet aan jou ligt maar dat je 'vreemde' eigenschap bezit als gevolg van een tť goed werkend zenuwstelsel en dat het gewoon een naam heeft. De volgende stap is de aanvaarding van je eigenschap en vooral ook je beperkingen te (h)erkennen en als een deel van jezelf te accepteren.
Eigenschappen die niet binnen de vooropgestelde normen vallen worden maar al te vaak veroordeeld, genegeerd of in het ergste geval belachelijk gemaakt. Er wordt er nogal eens het etiket van overgevoelig, geremd, introvert of verlegen op de HSP geplakt. Het is dus zaak om je als HSP niet te vereenzelvigen met die stempels, want dat verzwakt het zelfvertrouwen. Je bent zoals je bent! Accepteer de eigenschap, werk met de eigenschap en gebruik het niet als excuus. Zo en zo alleen kun je er rekening mee houden en een manier vinden om ermee om te gaan.

Rust
Voldoende rust en de tijd nemen voor jezelf is alvast de boodschap. Als je dat niet gewend bent dan zal dat enige aanpassing vergen van jou en je omgeving. Maak hen vooral duidelijk dat je dit echt nodig hebt. Probeer tot rust te komen en te ontspannen en probeer aan te voelen wanneer je dat nodig hebt. Dat zal voor een ieder anders zijn. Allerlei vormen van alleen bezig zijn behoren tot de mogelijkheden: meditatie, yoga, gebed, sport, een boek lezen, wandelen, slapen. Soms is heel even afzonderen (toiletbezoek) al voldoende om weer tot jezelf te komen. Je moet jezelf leren aanvoelen wanneer je genoeg prikkels hebt opgenomen en wanneer het dus tijd wordt om je terug te trekken en het even wat rustiger aan te doen voordat het emmertje overloopt. CreŽer desnoods een ruimte voor jezelf in huis, als je een druk gezin hebt. Bespreek dit met je partner. Ook hij of zij zal na een tijdje een vrolijker partner zien.

Regelmaat.
HSP hebben een bepaalde regelmaat nodig in hun leven. Nieuwe mensen, nieuwe situaties staat gelijk aan nieuwe prikkels. Een regelmatige leefwijze helpt je om overprikkeling tegen te gaan. Nieuwe situaties, gedragspatronen, of omgeving geven immers extra prikkeling in vergelijking met bekende situaties, gedragspatronen of omgeving. Door ervoor te zorgen dat het dagelijks leven zo min mogelijk extra prikkels met zich meebrengt, ontstaat er een soort van evenwicht. Een bekende situatie zal je meer bevallen dan een onbekende. Natuurlijk geldt dit in het algemeen. Soms zal je wel nieuwe dingen moeten of willen uitproberen (zou het leven anders niet te eentonig worden?). Probeer dan zoveel mogelijk omgevingsfactoren bekend te houden en neem niet meer dan 1 situatie per keer aan. Na verloop van tijd zal het spanningsniveau dat hierbij hoort afnemen en evolueert het geheel naar een, voor jouw gevoel, bekende situatie.

Afstand nemen
Probeer eens naar de situatie te kijken van buitenaf. Probeer als het ware afstand te nemen van hetgeen jij op dat ogenblik ervaart. Is dit inderdaad een bedreigende omgeving, of kan je er op een andere manier naar kijken, zodat je er beter mee om kan gaan? Stel je voor dat je in een drukke winkel loopt. Stemmen, schreeuwen, drukte, lawaaiÖ het wordt je allemaal teveel. Je raakt overprikkeld waardoor je eigenlijk alleen maar wil wegvluchten van de situatie. In plaats van direct weg te lopen, neem even de tijd om te bedenken waar je je nu bevindt. Bedenk dat het inderdaad een winkel is dat je overweldigt. Dit is niet echt een reden om weg te lopen. Probeer nuchter te blijven en voel dat je overprikkeld bent. Je voelt je bedreigd, maar in werkelijkheid ben je dat niet. Door je bewust te zijn van je eigen reactie en de reŽle situatie, zal je in staat zijn de situatie in een ander kader te plaatsen en te voelen dat er geen reden is tot paniek. HSP hebben snel de neiging zich terug te trekken omdat ze zich in onze drukke maatschappij niet aanvaard voelen. Het is belangrijk om te blijven deelnemen aan het sociale leven, anders beland je in een isolement.
Ook op emotioneel gebied is het soms belangrijk om afstand te nemen. De HSP is ontzettend empathisch, wat op zich een goede eigenschap is, maar doordat je je het leed van andere mensen, en vooral mensen in je nabije omgeving (te) erg gaat aantrekken, ben je minder met jezelf bezig.

Grenzen kennen en Grenzen stellen
Wees eerlijk naar jezelf en naar een ander, jij bepaalt de hoeveelheid prikkels die bij je binnenkomen. Doorhollen terwijl je lijf iets anders aangeeft gaat vroeg of laat fout. We proberen vaak teveel te doen in een dag, zeker als we zowel een baan als een gezin hebben. Kijk nog eens goed naar je prioriteiten en schrap! En als je dan toch over je grenzen gaat: doe dat dan voor iets waarvan JIJ het de prijs waard vindt. Leer prioriteiten stellen. Ben je al moe en heb je een sociale verplichting waarvan je weet dat die je veel energie gaat kosten, probeer hem te verplaatsen of zeg hem gewoon af. Voel je niet schuldig doordat je de afspraak niet na kunt komen. Afspraken op de lange termijn zijn soms moeilijk om na te komen omdat je gewoonweg niet in de toekomst kunt kijken. Misschien heb je die week daarvoor wel een ontzettend drukke week gehad door onverwachte dingen die er op je pad kwamen.
Bedenk bij alles wat je doet: is dit goed voor mij. Jezelf op nummer 1 zetten is belangrijk. Wees niet bang egoÔstisch te zijn of dat gevonden te worden.
Leef niet vanuit angst. De angst dat je de ander tekort doet of angst voor afwijzing. Dat anderen jou niet accepteren met jouw gevoeligheid en je dus jezelf niet kunt zijn, niet kan tonen wat er in je leeft. De angst om "niet gezellig" gevonden te worden. "Gezellig" meedoen/meegaan terwijl dat je overprikkelt. Bijvoorbeeld: een druk feest, of iets eten uit beleefdheid terwijl je dat voedsel niet verdraagt, meedrinken terwijl je niet tegen alcohol kunt, of het niet wilt drinken.

Houd contact met wat jij wilt en wat goed voor jou is. Kun je op dat moment iets geven aan de ander en is het niet buitensporig, dan kun je dat doen. Heb je de energie niet of is het verzoek van de ander wel buitensporig, dan is het verstandig om het niet te doen. Doe je het toch: uit angst om de ander te kwetsen, af te wijzen, tekort te doen, boos te maken etc. Dan handel je vanuit je angst. Je hebt ook een andere keuze: handelen vanuit liefde. Allereerst naar jezelf en dan naar de ander. Zoals het spreekwoord zegt: je kunt pas echt van een ander houden als je van jezelf houdt. Je hebt dan meer te geven, meer liefde en meer energie: help je iemand met alles wat je te geven hebt (100%) of maar met 30% omdat je teveel weggeeft en zelf niet meer veel over hebt om weg te geven. Ook is de intentie belangrijk: als je geeft vanuit liefde en niet vanuit angst, geef je iets veel mooiers.

Emoties de baas
HSP pikken andermans emoties doorgaans moeiteloos Ė en vaak onbewust Ė op. Als je hoog sensitief bent, kan het dus lastig zijn om jouw emoties te onderscheiden van andermans emoties. Als je je niet voldoende afschermt voor de mensen om je heen, kunnen de gevoelens van een ander zelfs als de jouwe aanvoelen. Het is daarom van cruciaal belang om interne en externe emoties uit elkaar te houden. Als je je zonder aanwijsbare reden verdrietig, moedeloos of boos bent, probeer dan te achterhalen of de emoties die je voelt ook echt de jouwe zijn. En houd in gedachten dat je nimmer verantwoordelijk bent voor andermans gevoelens of problemen. Zodra je dingen oppikt van de ander haal dan diep adem en laat het weer los. Zet je voeten stevig op de grond, zorg dat je geaard bent en richt je aandacht op je onderlichaam. Dit zal je helpen in je eigen energie te blijven. Achterover leunen helpt je om afstand te nemen.

Bouw een muurtje of kruip in een ei
Het kan handig zijn om een muurtje om je heen te bouwen zodat er geen invloed van buitenaf kan binnenkomen. Het beschermt je ook tegen 'lekkage' van je eigen energie en voorkomt dus dat je jezelf leeg laat lopen of dat iemand je energie inpikt. Stel je voor dat je een muur zet tussen jezelf en de ander. Een glazen wand waar je nog gewoon doorheen kunt kijken maar waar je geen last hebt van de energieŽn van de ander. Het zelfde kun je doen door een glazen ei om jezelf te visualiseren. Een ei van je voeten tot boven je hoofd. Je eigen veilige omgeving.

De Spiegel
Als je het gevoel hebt dat je wel erg overdonderd of leeggezogen wordt door een ander dan kun je ze letterlijk een spiegel voorhouden. In gedachten zet je deze spiegel, met de spiegelende kant naar buiten, voor je lichaam. Deze spiegel zal alle energie retour kaatsen naar de eigenaar. Als je met extreme negativiteit of boosheid te maken krijgt -en je kunt je niet snel uit de voeten maken- dan is de spiegel methode zeer effectief. Zeker als je de denkbeeldige spiegel een beetje schuin houdt zodat de negatieve energie het raam of de deur uit kan vliegen.

Douchen
Douchen kan behalve als lichamelijke, ook als energetische reiniging dienen. Vaak kampen mensen met negatieve energieŽn (van anderen) die door bewust te douchen zů weggespoeld kunnen worden. Ga met je hoofd onder de straal staan en visualiseer hoe de negatieve energieŽn en plekken die zwaar aanvoelen binnen je lichaam losweken, wegspoelen en in het doucheputje verdwijnen.

Sporten of bewegen
Met beweging houd je je lijf in vorm. Als je niet houdt van sport, zoek dan een manier van bewegen die je wel fijn vindt. Hier heb je namelijk vaker tijd voor dan je denkt. De trap in plaats van de lift, wandelend of op de fiets boodschappen doen. Je kinderen lopend of op de fiets naar school brengen. Als je conditie goed is, kun je een slechte nacht of extra stress veel beter opvangen.

Reiki of andere vormen van energetisch healen.
Door het verdiepen in en het beoefenen van vormen van energetisch healen, kun je naar verloop van tijd filteren welke energie (emoties, gedachten) bij jou horen en welke van een ander afkomen of aan je zijn blijven plakken. Veelal leer je bij de diverse systemen van healing hoe je met deze energie moet omgaan of hoe je hiervoor af te sluiten.

Kristallen of de Corpus Energeticus.
Sommige kristallen kunnen het energetische lichaam, of de aura beschermen tegen negatieve invloeden van anderen. Een steen die bij uitstek geschikt is voor de HSP, is de labradoriet.. Soms brengt het middel 'Corpus Energeticus' uitkomst. Het is een buisje, gevuld met een soort poeder (zoutkristallen), wat in een beschermend hulsje zit. Je kunt het in je broekzak dragen of om je nek hangen. Het maakt je aura sterker en dikker, waardoor je beter beschermd bent. Voor velen een uitkomst, ook prima te gebruiken bij kinderen.