zwartekat

HSP in de Liefde

Begrip

»Je HSP-zijn heeft een grote invloed op hoe jij (en zo ook je partner) zich in een relatie gedraagt.
Hoog Gevoelige Personen (HSP) hebben (onder andere) een griezelig goed vermogen om emoties te peilen en aan te voelen, zijn hoog empathisch, zijn opmerkzaam en bewust van sferen en subtiliteiten en bezitten over het algemeen een unieke vorm van diep zintuiglijke verwerking. Kortom; HSP lijken alles beter en dieper (aan) te voelen en dat komt door een veel gevoeliger ontwikkeld zenuwstelsel. Het is dan ook niet vreemd dat een HSP in een relatie een enorme berg prikkels te verwerken krijgt. Er zijn maar weinig mensen die liefde zo kunnen ervaren als een hoog sensitief persoon, maar de keerzijde is dat de HSP zichzelf soms wegcijfert of emoties en gevoelens van de ander t goed aanvoelt en daar zelf last van heeft, of daardoor de neiging krijgt om de partner te analyseren en helemaal uit te pluizen. Dit kan ook vervelend zijn voor je partner. HSPs moeten proberen hun emoties gescheiden te houden van die van hun partner en terwijl ik dit typ besef ik me dat dit ontzettend lastig is.

HSP leestip! De voor de meeste HSP inmiddels bekende psycholoog, Dr. Elaine Aron, boog zich als HSP in een relatie met een niet-HSP over deze vraag en schreef daarover haar tweede boek dat gaat over hoe dit verschijnsel of deze eigenschap uitpakt in een liefdesrelatie. Het is bestemd voor mensen die hoog sensitief zijn en daar problemen mee kunnen hebben in hun relatie(s). Ook wordt gekeken naar relaties met hooggevoelige en niet-hooggevoelige partners, want beiden kunnen lastig zijn. Er wordt dan ook behoorlijk diep ingegaan op die lastigheid van relaties, en hoe je hier als HSP mee om kunt gaan.
Elaine Aron: "In een relatie waarin n van beide partners HSP is, is de kans op conflicten groter dan in een relatie met twee 'gelijkgestemden', omdat er verschillen in temperament zijn. Een zeer gevoelig persoon wil niet al te veel blootstaan aan spanningen en uitdagingen, terwijl de partner dat misschien juist nodig heeft. Het valt niet mee om daar een gulden middenweg in te vinden." Maar met een beetje begrip voor elkaar kom je volgens Elaine een heel eind.

Voor partners van HSP
Ben je een partner van en hooggevoelig persoon, dan kan ik je dit boek ook zeker aanraden. Het geeft je meer inzicht in jouw partner en waarom hij of zij op bepaalde manieren kan reageren en zich op een bepaalde manier kan voelen die jij misschien niet helemaal begrijpt.

5 tips van Elaine Aron.
Enige tijd geleden gaf Aron speciaal voor Libelle vijf handreikingen aan hoog sensitieve personen n hun partners.

1. Accepteer dat er een verschil is en dat de ene relatie niet hetzelfde is als de andere. Als stel kun je jaloers zijn op andere stellen die drie keer per jaar met vakantie gaan, een druk sociaal leven hebben, een paar kinderen en ook nog een fulltime baan hebben. Je kunt denken dat er iets mis is met je eigen leven, omdat jij of je partner al die drukte niet aankan. Accepteer dat het bij jullie anders gaat, niet slechter of beter. Bij jullie zijn de gesprekken waarschijnlijk veel dieper, jullie innerlijke leven is waarschijnlijk veel intenser.

2. Als een HSP zegt dat het genoeg is, dan s het genoeg. Ok als je als niet-HSP het idee hebt dat jullie nog best een uurtje op dat feestje kunnen blijven of nog een afspraak kunnen maken. Een HSP wordt overgestimuleerd en heeft tijd nodig alle indrukken te verwerken. Als ze zeggen "Het is genoeg" hebben ze hun grens van prikkels bereikt.

3. Erken dat een HSP veel tijd voor zichzelf nodig heeft en hem/ haar die. Dat is best ingewikkeld, want je voelt je afgewezen als je partner zegt dat hij/ zij even alleen moet zijn. Maar weet dat hij/ zij het echt nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

4. Accepteer dat je anders bent, maar k dat je normaal bent. Het is belangrijk dat jij en je partner beseffen dat er niets is met HSPs. Het zelfvertrouwen van iemand kan erg verminderen als iemand voortdurend zegt dat er iets mis met je is. Leg daarom de nadruk op de positive, bijzondere dingen van een HSP. Een HSP kan zich heel goed inleven, hij kan in een handomdraai sfeer brengen in een ruimte. Prijs de persoon voor dat soort dingen in plaats van de nadruk te leggen op negatieve dingen.

5. HSPs houden niet van conflicten omdat ze dan over-geprikkeld worden. Ze proberen discussies en conflicten dus te vermijden, waardoor de kans bestaat dat de relatie verslechtert. Want die onopgeloste conflicten blijven natuurlijk bestaan, ook al vermijd je ze. Want HSPs zijn misschien bang voor conflicten, ze weten wl haarfijn de vinger op de zere plek te leggen in een relatie. Door hun fijngevoeligheid weten ze wanneer er iets mis is. Het is dus belangrijk onenigheden toch ter sprake te brengen. Houd daarbij de volgende dingen in gedachten:
Wordt de spanning in een discussie te groot, vraag dan om een time-out. Ga een eindje wandelen, trek je even terug en plan een moment (vanaf een halfuur later) om het gesprek voort te zetten.

Moet er iets moeilijks besproken hebben, ga dan de natuur in. Maak een wandeling door het bos of langs de zee. De natuur relativeert namelijk, waardoor een thema minder groot en minder eng wordt om te bespreken.

Laat merken dat een ruzie niet het einde van de relatie betekent. Zeg dat je van de ander houdt, maar dat je je ergert aan n ding.

Blijf bij het onderwerp. Ga er niet allerlei dingen bij halen of de psycholoog spelen met 'Je doet dit net zoals je moeder'. Dat is dodelijk voor een open gesprek.

Bron - Boek: Hoogsensitieve personen in de liefde ...hoe ga je om met relaties als de wereld je overweldigt... Elaine N. Aron