zwartekat

Ik voel ik voel wat jij niet voelt...

blijven verwonderen

» Ik voel, ik voel, wat jij niet voelt… is een 15 minuten durende jeugddocumentaire van filmkunstenaar Elsbeth van Noppen en gaat over twee kinderen die hun omgeving anders ervaren dan de meeste van ons. Kinderen die tegen de stroom in, hun eigen weg gaan en de wereld steeds met nieuwe ogen durven te zien. “Deze documentaire wilde ik maken om mensen het gevoel van verwondering terug te geven”, aldus Elsbeth. Ik voel ik voel wat jij niet voelt... gaat over Robert en Jasmijn. Robert kijkt op een heel pure manier naar de wereld, en staat nog open voor dingen die andere mensen, volwassenen én kinderen, al niet meer zien. Dat klinkt misschien zweverig, maar dat is het totaal niet. Het is gewoon een manier van kijken, van jezelf blijven verwonderen. Om dingen niet voor normaal aan te nemen, maar je omgeving te blijven bekijken alsof je alles voor de allereerste keer ziet.

Robert heeft dat nooit verloren. Dat vindt hij soms lastig. Hij merkt dat het soms een reden is waardoor hij gepest wordt. En dat wil hij, heel begrijpelijk, niet. Dus hij houdt het steeds meer voor zichzelf. En als er dan een documentaire over je wordt gemaakt, is dat helemaal moeilijk.

Robert is tien en is het liefst de hele dag in de natuur. Hij klimt hoog in de bomen en kan daar de niet altijd even makkelijke dagelijkse realiteit ontvluchten. Robert is hoog gevoelig. Dat betekent dat hij meer voelt en ziet dan anderen. Dat kan heel leuk en interessant zijn, maar ook vermoeiend. Je krijgt namelijk heel veel prikkels binnen, die je hersenen allemaal moeten verwerken. Dan ben je soms eerder moe dan andere kinderen. Het is ook eenzaam. Robert merkt dat mensen hem niet geloven en hem vreemd vinden. Hij is daar verdrietig over, maar hij zou toch niet zonder al die ervaringen willen leven. Robert ziet kleuren om alles wat leeft, communiceert met planten, voelt energieën en kan de toekomst voorspellen door naar de wolken te kijken.

Jasmijn is zeven en kan heel gelukkig worden door bomen te knuffelen of door met dieren te praten. Alles wat zij aanraakt lijkt te veranderen in levende, voelende wezens.