zwartekat

Edestenen en Kristallen

Beschermende krachten

» Kristallen en (edel)steentjes spreken al eeuwen tot de verbeelding van de mens. Buiten het feit dat ze mooi zijn om te zien, om te dragen en om neer te zetten, worden aan hen ook heilzame, helende of beschermende krachten toegekend. Veel oude volkeren, zoals de indianen, Egyptenaren, Afrikaanse stammen en aboriginals maakten al gebruik van de helende en verlichtende kwaliteiten van kristallen en mineralen. Zelfs de bijbel ( Exodus 28 ) verhaalt over de twaalf heilige stenen op de borstplaat van de hogepriester Aron. Een bisschop draagt altijd Amethist en de paus een Robijn. Er zijn legio websites en boeken over de uitwerking van de vele verschillende soorten (edel)stenen en kristallen. Maar wat je weinig vindt is een uitleg over waarom die 'steentjes' precies doen wat ze doen. Werkt het echt? Is het een soort van Geloven in? Of is het gewoon een beetje van beide?

Ontstaan.
Behalve heel mooi is een kristal ook oeroud. Soms vele miljoenen jaren. Een kristal doet er enkele duizenden jaren over om zich te vormen. Kwarts (zoals bergkristal) behoort tot de meest voorkomende mineralen op de aardkorst. Kwarts ontstaat onder andere door kristallisatie bij het afkoelen van een gesmolten silicaatmassa. De grootste kristallen ontstaan echter door de invloed van heet water op gesteenten. Hierbij lost kwarts in het omringende gesteente op in de vorm van orthokiezelzuur en slaat het neer in holtes en scheuren bij afkoeling van de oplossing. Ook in geoden kan kwarts kristalliseren door uitloging van het omringende gesteente. De mooie kleuren worden bepaald door de chemische componenten van verschillende mineralen (idiochromatisch) of door onzuiverheden, insluitsels of structuurfouten. (allochromatisch) Ze kunnen elke denkbare kleur hebben. Er zijn ook kristallen, die verschillende kleuren kunnen hebben, afhankelijk van de hoek waaronder ze worden bekeken. Dit verschijnsel heet pleochroisme en wordt veroorzaakt door het invallende licht.

Werking.
In computerchips worden kristallen gebruikt voor opslag. In de meest primitieve radio, zoals die een eeuw geleden werd gemaakt, is een kristal één van de belangrijkste onderdelen. Dit kristal ontvangt pulsen binnen een gedefinieerd bereik. Op de zelfde manier werken de moderne kristalzenders. Het kristal ontvangt én zendt dus signalen. Ook bij een kwartshorloge maakt men gebruik van de unieke eigenschap van een kristal om volgens een bepaalde tijdsinterval energie te pulsen. Deze puls is zo nauwkeurig dat een horloge na jaren tot op de seconde nauwkeurig blijft lopen. Een van de bijzondere eigenschappen van kristallijn gesteente is het piëzo-elektrisch effect. Kristallen kunnen dus ook elektriciteit genereren.
Samengevat: Kristallen zijn in staat informatie (trilling/vibraties) in zich op te nemen, indien wenselijk om te zetten, op te slaan en/of gereguleerd af te geven. Telkens op een voor een specifiek kristal geheel eigen wijze, volgens de geometrische bouwstenen en bijbehorende trillingsfrequentie van de steensoort. Dat elk object (ook mens en dier) bestaat uit trillende golven van energie is inmiddels bekend. Bij kristallen zijn die energieën in een zeer regelmatig kristalrooster gevangen en werkt, volgens de edelsteentherapie, hun zeer zuivere trilling ook door op de drager ervan. Een 'steentje' heeft dus wel degelijk enig effect op lichaam en geest.
Edelstenen bezitten dus geen krachten, zoals bepaalde new-age stromingen beweren. Hoogfrequente kristallen en mineralen zijn echter wel in staat de energetische lading binnen onze lichaamssystemen in balans te brengen. De hoge frequentie zorgt ervoor dat de cellen zich conformeren aan het patroon en de energetische waarde van die van de gebruikte kristallen. Zo kan er een ontstaan tekort aan energie met behulp van bepaalde kristallen worden aangevuld. Een teveel aan energie kan worden afgevoerd met behulp van weer andere soorten mineralen, kristallen en/of metalen.
Dragen we deze kristallen op de specifieke meridiaanpunten dan brengen zij de energie in beweging, ze trekken aan en/of geleiden, heffen blokkades op en brengen het lichaam opnieuw in evenwicht. Naast het reguleren van negatief en positief geladen energie kan afwijkende celvorming worden hersteld, evenals een verstoorde celdeling. Ook beschadigd DNA/RNA kan met behulp van kristalkracht worden hersteld. De persoonlijk blauwdruk kan worden geactiveerd, mentale en/of emotionele patronen kunnen worden getransformeerd, voor alle mogelijk kwalen en ongemakken zijn ons door de natuur mineralen en kristallen aangereikt die ons zelfgenezingsproces en onze ascentie kunnen optimaliseren.
De Duitse natuuronderzoeker Michael Gienger is de belangrijkste auteur op het gebied van edelsteen- therapie. Hij heeft zeer uitgebreid onderzoek gedaan naar de fysieke, mentale, psychische en spirituele effecten die edelstenen op mensen hebben. Ondanks dat hij het spirituele dus erkent, houdt hij zich verre van de zweverige hocus pocus waar veel andere auteurs op dit gebied zich in verliezen. Zijn handboek geneeskrachtige stenen is eigenlijk verplichte kost voor iedereen die zich in dit onderwerp wil verdiepen.

Een steen uitzoeken.
Soms kies je een steen omdat je het gewoon mooi vindt, of omdat het bij je lijkt te passen. Soms kies je een steen om een specifieke eigenschap en wat het daardoor voor je zou kunnen doen. Je kunt voor je laten kiezen middels pendelen of kaarten. Veel mensen vragen ook naar een steen die bij hun sterren- beeld past. Astrologie is een goede invalshoek, maar de typering van sterrenbeeld is wel erg algemeen. Er zijn wel tientallen (edel)stenen die bij een sterrenbeeld passen en daarom heeft dat niet echt mijn voorkeur. Het allerbelangrijkste criterium vind ik zelf; gewoon je eigen gevoel volgen en dan 'krijg' je vanzelf wat je op dat moment nodig hebt. Andersom is het geval dat een steen stuk zal gaan, lelijk zal worden of simpelweg kwijt zal raken als het niet (meer) bij je past.

Onderhoud
De werking van kristallen berust op de uitwisseling van fijnstoffelijke energie. Voor een optimale werking van een kristal moet deze dus goed verzorgd worden. Positieve energie die de steen aan zijn omgeving afgeeft moet regelmatig aangevuld worden (opladen) en negatieve energie die de steen in zich opgenomen heeft vanuit zijn omgeving moet ontladen worden (reinigen). Nadat een edelsteen in je bezit komt, is het verstandig om sowieso de steen even grondig te reinigen en op te laden voor je deze gaat gebruiken of bij je gaat dragen. Het is daarbij belangrijk even uit te zoeken welke manier van reinigen/opladen bij de steen past. Wat voor de ene steen prima werkt (stromend water bijvoorbeeld) kan voor een andere steen weer schadelijk zijn.

Kristallenwater.
Een andere manier om van de positieve uitwerking van kristallen te genieten is via water. In het artikel over kwantumfysica heeft u kunnen lezen dat Masaru Emoto heeft bewezen dat water geheugen heeft en informatie kan opnemen. Door bijvoorbeeld een bergkristal in een glas water te leggen zal deze het water 'opladen' zodat het de fijnstoffelijke vibraties en eigenschappen van het bergkristal zal gaan bevatten. Dit water kunt u vervolgens gebruiken als een soort van gevitaliseerd drinkwater, uitwendig gebruiken of er de plantjes mee begieten.
Kristallenwater maakt u door één of een combinatie van (goed gereinigde) kristallen op de bodem van een glas of glazen karaf te leggen en deze 24 uur te laten staan, bij voorkeur in een vensterbank. Giet de kan niet helemaal leeg maar laat een bodempje water achter als u nieuw water wil aanmaken.
Veel new-age en spiri-shops bieden luxe (en dure) kristallensets aan speciaal voor dit doel. Uiteraard staat het u vrij zo'n mooie set te kopen, maar gewoon een paar losse kristallen werkt net zo goed. Over kristallenwater zijn legio websites te vinden. Let wel dat men vaak meer belooft dan het waar kan maken. Dat het wonderwater is, dat genezende eigenschappen bevat, of dat een kristal water zuivert en ontdoet van gifstoffen. Dit is natuurlijk geenszins het geval! Slootwater met een bergkristal blijft slootwater, maar dan uiteraard wél met de subtiele eigenschappen van een bergkristal. ;)

Kristallengrot.
Onder de Chihuahua woestijn in Mexico ligt deze grot met reusachtige kristallen. Het is onderdeel van de Naica mijn en bevindt zich ruim 300 meter onder het oppervlakte. Deze kamer staat bekend als 'Cave of Giants', de foto's en het filmpje hieronder laten duidelijk zien waarom. De grootste kristal weegt ruim 55 ton en is 11 meter lang. Wetenschappers van National Geographic doen onderzoek en maken foto's in de mijn. Erg lang houden ze dat overigens niet uit door de extreme hitte.