zwartekat

Privacy Matters

Balans tussen privacy en veiligheid

» Privacy gaat ons aan het hart. Het stelt ons in de gelegenheid om onszelf te zijn zonder de hele tijd in de gaten te worden gehouden. Daarnaast is het een basaal mensenrecht wat ons stukje bij beetje wordt ontnomen.
In de loop der jaren hebben we zelfstandig of op verzoek steeds meer van onze privacy prijsgegeven. Om aanspraak te kunnen maken op betere service of mooie aanbiedingen, of ter bescherming tegen kwaadwillenden. Soms wordt onze privacy aangetast zonder dat we het door hebben. Aan deze ontwikkeling zitten grote consequenties die moeilijk te keren zijn. Eenmaal opgegeven gebieden van eigen beschikkingsrecht zijn op een later tijdstip moeilijk of onmogelijk weer terug te winnen. Ieder mens heeft het eigen recht om zijn privacy te beperken of te verruimen voor zover deze daartoe in staat is. Iedereen staat het vrij om de meest persoonlijke informatie op een vriendensite of een blog te zetten. We kunnen kiezen voor een bedrijf dat in meer of mindere mate bescherming biedt over onze persoonlijke informatie. Maar in de overheid is geen keuze. En de geschiedenis heeft uitgewezen hoe snel een overheid van koers kan veranderen.

Met deze film wil Privacymatters.nl het bewustzijn vergroten over alle aspecten van privacy beperkende maatregelen, van datamining tot beveiligingscamera’s, van loyalty cards tot identiteitsdiefstal. Maar vooral willen ze iedereen uitdagen de dialoog aan te gaan om op zoek te gaan naar de balans tussen privacy en veiligheid.


Je kunt het filmpje ook nog eens downloaden en verder verspreiden!