zwartekat

Worden Wij Wakker

Een wakker boek

» Stel, dat alles wat je weet niet alleen onjuist is, maar dat het om nauwkeurig in elkaar gezette leugens gaat. Stel, dat je geest gevuld is met onwaarheden - over jezelf, over de geschiedenis, over de wereld om je heen - door machtige krachten in je geest geplant als om je in zelfgenoegzaamheid in slaap te wiegen. Je vrijheid is zo een illusie. Je bent een pion in een complot en je rol is die van een willoos slachtoffer van bedrog, als je geluk hebt. Zo begint het boek (uit 2006!) Worden wij wakker van Marcel Messing.

Marcel Messing (Nederland, 1945) studeerde af in de antropologie, filosofie en godsdienstwetenschap. Hij is auteur van 25 boeken en talloze artikelen, medewerker van Prana en Inzicht. Hij was als stafdocent en decaan werkzaam in het Hoger beroepsonderwijs, hierna jaren wetenschappelijk medewerker van de Bibliotheca Philosophica Hermetica te Amsterdam.
In een uitgebreid gedocumenteerd overzicht van feiten beschrijft Messing de recente ontwikkelingen op het gebied van elektronische en digitale beÔnvloeding: "Voor het eerst in de mensengeschiedenis overspoelt een gigantische golf van informatie en techniek onze maatschappij, waardoor de gemiddelde mens manipuleerbaar is geworden."

Hij wijst op de sterke groei van vertwijfeling, dreiging, polarisatie, bedreiging van de privacy en ziet deze als gevolgen van verborgen en alles controlerende krachten (industriŽle giganten, overheden, veiligheidsdiensten) die wereldwijd de waarheid verhullen.

Onder meer gebruiken zij daarvoor de angst voor terrorisme en onveiligheid. De aanleiding voor het boek zijn onder andere de crashes op 11 september 2001 en de sindsdien niet aflatende discussie over aanslag of complot. Tegelijkertijd komen de invloed en de bedreiging van allerhande chips (ook RFID-tags), biometrische paspoorten, satellieten en hun radiogolven, digitale snelwegen, camera's ter sprake. Messing pleit voor een consciŽntieus tegenwicht door versterking van inzicht, bewustwording en liefde en biedt daarvoor concrete suggesties. In een anderhalf uur durend interview hierboven gaat de auteur diep in op de diverse onderwerpen, ik zou zeggen.. oordeel zelf!