zwartekat

Tijd is een Illusie...

Alleen het nu!

»Tijd is door de mens bedacht. Tijd is meetbaar en wordt gemeten in eenheden door middel van een klok of een kalender. Er word veel en vaak gesproken over tijd. Tijd is een illusie, tijd heelt alle wonden, tijd is geld, de tijd zal het leren, tijd brengt raad. En ga zo maar door. Tijd is immers elke dag, elke seconde bij ons. De meesten van ons leven op de klok, we moeten wel. Werk, ontspanning, koken, eten, kinderen, schooltijden, sporten, noem het maar op. Alles werkt op tijd. Tijd is echter subjectief en relatief. Als we gepassioneerd met iets bezig zijn, vliegt de tijd. Als we iets doen wat ons tegenstaat dan lijken de minuten voorbij te kruipen. Vreemd toch?! En heeft u ook wel eens een avontuur van een hele dag beleefd in een droom om er later achter te komen dat u maar 10 minuten geslapen heeft? Ik lees of hoor wel eens dat sommigen beweren dat tijd een illusie is. Eťn die de mens hanteert om de werkelijkheid te benaderen.

Het lijkt een stelling die niet te verdedigen valt, want alles om ons heen beweegt, verandert en veroudert, is dat dan ook allemaal illusie? Staat ons tikkende horloge eigenlijk stil? Bestaat geschiedenis niet? Nou, eigenlijk niet meer. Er is alleen het nu! Eigenlijk bestaat er op elk moment alleen datzelfde huidige moment. De toekomst is een gedachtevorm in ons eigen denken en moet nog gebeuren, dus die bestaat nog niet. Het verleden is al gebeurd, dus die bestaat niet meer. Dan blijft alleen het Nu over. Zij die reeds glimpen van het Nu ervaren getuigen allemaal dat het ware Geluk van de mens zich in het Nu bevindt. Alles gebeurt in het Nu.

Tijd bestaat niet.
Tijd bestaat niet. Tot deze verrassende conclusie komt de Britse natuurkundige Julian Barbour in zijn boek The End of Time. Barbour begeeft zich op het grensvlak van de twee grote natuurkundige theorieŽn van deze eeuw: de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein, die een beschrijving van het heelal op grote schaal geeft, en de kwantummechanica, de theorie die beschrijft hoe microscopisch kleine objecten zich gedragen. Sinds jaar en dag proberen natuurkundigen beide theorieŽn met elkaar in overeenstemming te brengen in de hoop ťťn alle beschrijvende theorie voor het heelal te vinden: de "Theorie van Alles". Julian Barbour meent dat dat alleen kans van slagen heeft als we het concept 'tijd' laten varen. Dat heeft grote consequenties voor de manier waarop we over de fysische wereld na moeten denken. Barbour's tijdloze universum - Platonia genaamd - is een verstild universum. Het bestaat uit een enorme verzameling gestolde momenten of Nows, zoals Barbour ze noemt. Daarin stroomt de tijd niet meer als een rivier maar is slechts een illusie van de geest. In Barbour's Platonia bestaat alles tegelijkertijd, en daarmee is het tevens een model voor de eeuwigheid. In de bijzonder fraai vormgegeven documentaire "Killing Time" worden Barbour's omstreden ideeŽn uit de doeken gedaan.